VORREVANGSPARKEN

ByggeårNovember 2008 - juli 2009
BeliggenhedSolhvervsvej, Århus N
ByggetypeAndels Boligforening
EntrepriseformFagentreprise
Etageareal13.767 kvm
Entreprisesum21 mio kr. ekskl. moms
ArkitektArkitektfirmaet Frost Larsen A/S
IngeniørBirch og Krogboe A/S

Vorrevangsparken er, som flere lejlighedskomplekser fra den tid, ved at være godt brugt og årene har sat sine spor.



Det eksisterende boligkompleks er oprindeligt opført i beton med en lecaskal uden på. Ved renovering af bygningerne er der valgt at montere betonelementer med teglskaller med pudsede bånd imellem for at optage unøjagtigheden i de gamle bygninger.



Oprindeligt var der indadgående altaner, disse inddrages til beboelse, og der monteres nye altaner til alle lejligheder. Alle vinduer og glasppartier udskiftes med nye lavenergivinduer, med lyddæmpende glas, for at begrænse støj fra Ringevejen i Århus.



Ved opstart på montagen var den store udfordring at kunne styre placeringen i højden samt at finde logistikken mellem montering af ankre og elementer. Projektet gjorde det ikke muligt at montere ankre først, så her var der brug for et par koordineringsmøder for at få projektet til at lykkes.



Limankre for fastholdelse af elementer er ført 60 cm ind i eksisterende beton dæk for at finde styrke nok, så her var det noget af en udfordring at bore de 3000 ankre i med risiko for at bore ind i lejlighederne. Efter opstart fandt vi dog hurtigt en optimal arbejdsmetode og har kunnet optimere tidsplanen ved, at det har været muligt at hejse 200 elementer pr. blok på under 2 uger.



Nu står de første blokke i Vorrevangsparken færdige, og beboerne har glædeligt taget deres nye altaner i brug. Udskiftningen af facaderne giver bebyggelsen et frisk og moderne udseende, som får lejlighederne til at fremstå som nye.


PRÆMIERET AF ÅRHUS KOMMUNE

Boligbyggeriet Solhvervsvej 4-26 i Århus Nord er blevet tildelt Århus Kommunes Bygningspris 2010 for god renovering, der respekterer bygningens oprindelige arkitektur, og som er bearbejdet i alle detaljer, med det formål at skabe energirigtige og tidssvarende boliger. På den eksisterende facade er monteret nye facadehøje præfabrikerede elementer beklædt med standerskifter i gult murværk. Vinduer er udskiftet, og der er moneret nye større altaner for at bringe boligerne op på nutidig standard. Renoveringen er gennemført med nye lavenergivinduer og glaspartier, samt lyddæmpende glas. Renoveringen er et resultat af en indbudt arkitektkonkurrence i 2004.